Kde, kdy a jak se setkáváme
Obdrželi jste pozvánku na společenskou akci a podle názvu uvedeného na pozvánce jen matně tušíte, co vás čeká? Tento nástroj vám nabízí přehled různých typů společenských událostí a jejich stručnou charakteristiku pro vaši základní orientaci. Popis konkrétní akce najdete v samostatných nástrojích v sekci Etikety. Společenský protokol rozlišuje různé stupně společenských podniků. Obecně je může rozdělit na vysoce formální při různých oficiálních státních, ale i firemních událostech, formální, například při zahájení veletrhu, výstavy, podpisu smlouvy, kulturní premiéry, významné firemní či životní události a akce neformálního charakteru. Úroveň stanovuje hostitel, osoba nebo společnost, která akci pořádá. Na jaký společenský podnik jste zváni je vždy uvedeno na pozvánce, většinou včetně doporučeného dress codu. Společenské události jsou vynikající příležitostí pro navazování nových kontaktů a utužování důležitých vztahů.
Co nástrojem získáte?
- získáte základní orientaci v úrovních společenských podniků
- z textu pozvánky budete vědět, jaká akce a program vás čeká
- díky znalosti společenských podniků se vhodně připravíte a oblečete
- vyberete vhodný typ společenského podniku pro vámi připravovanou akci
Jaké cíle si stanovit?
- projít si možné typy společenských podniků
- při obdržení pozvánky na akci si najít avizovaný typ akce a vhodně se připravit
- při přípravě akce, kde vy jste organizátorem, dobře zvážit typ podniku podle významu a času zvažované akce
Úrovně společenských podniků:
Snídaně
- petit déjeuneur, breakfast
- obvykle probíhá od 8.00 do 10.00 hod
- při oficiální návštěvě hosta nebo u příležitosti začátku a konce návštěvy, pokud spadá do dopoledních hodin
- pracovní snídaně při různých příležitostech
- v poslední době jsou moderní obchodní a manažerské snídaně zaměřené na networking v různých oblastech podnikání
- podává se teplý a studený bufet, sladké pečivo, nealkoholické teplé a studené nápoje, alkoholické nápoje se nepodávají
Snídaně v trávě
- obvykle probíhá od 8.00 do 10.00 hod
- probíhá v přírodě vsedě na dece
- vhodné oblečení:
- muži: lehké plátěné kalhoty, tričko s límečkem, mokasíny
- ženy: kalhoty, tričko, halenka
Oběd
- déjeuneur, lunch, luncheon
- obvykle začíná v rozmezí od 12.00 do 13.00 hod
- při různých příležitostech, které se uvádějí přímo v pozvání
- oficiální oběd
- pracovní oběd
- vybírá se z tištěného menu
Buffet lunch, Buffet dinne
- oběd neb večeře formou rautu
- méně formální než klasický oběd či večeře s obsluhou
- hosté se obsluhují sami
- teplá i studená jídla
Večeře
- diner, souper, supper
- obvykle začíná v rozmezí od 20.00 do 22.00 hod
- při různých příležitostech, které se uvádějí přímo v pozvání
- oficiální večeře
- pracovní večeře
- vybírá se z tištěného menu
- podává se v plném menu
- v pozdních večerních hodinách se vybírá lehké menu
- pořádá-li se večeře na počest určité osoby, bývá dobrým zvykem uvést její jméno při zahájení
Recepce
- dopolední recepce - koná se v 11.00 hod nebo v 12.00 hod
- odpolední recepce - koná se v 17.00 hod nebo v 19.00 hod
- večerní recepce - koná se v 20.00, 21.00 nebo v 22.00 hod
- při různých příležitostech, které se uvádějí přímo v pozvání
- recepce mají svůj řád, který je nutné dodržovat
- podává se teplé a studené občerstvení, nealko i alkoholické nápoje
- koná-li se recepce na počest zahraničního hosta, respektují se gastronomické zvyklosti státu hosta
Raut
- vždy je součástí určité společenské akce
- k dispozici je teplé a studené občerstvení, nealko i alkoholické nápoje
- raut probíhá celý vestoje, k dispozici jsou pouze vysoké bufetové stoly
- hosté se obsluhují sami
Koktejl
- coctail, cocktail party
- obvykle začíná v 17.00 – 18.30 hod
- u koktejlu je možné začínat i v jinou denní dobu
- při různých příležitostech, které se uvádějí přímo v pozvání
- podává se malé studené občerstvení (kanapky, canapés), nealko i alkoholické nápoje
Číše vína
- une coupe de chympagne, glass of wine
- malý společenský podnik
- obvykle začíná v 12.00 hod nebo v 14.00 hod
- dnes je možné uspořádat číši vína v kteroukoliv denní dobu
- konají se obvykle při pracovních příležitostech
- podává se slané pečivo, nealko i alkoholické nápoje, aperitivy
- číše vína na počest významné osobnosti
- časově neomezeno
Cocktail diner, buffet diner
- obvykle začíná v 20.00 hod nebo v 21.00 hod
- při různých příležitostech, které se uvádějí přímo v pozvání
- podává se teplé i studené občerstvení, saláty, nealko a alkoholické nápoje
Čaj
- probíhá obvykle od 16.30 do 18.00 hod
- při různých příležitostech, které se uvádějí přímo v pozvání
- převážně dámská záležitost, přítomnost mužů je dnes ale běžná
High tea
- obvykle začíná v 15.00 hod nebo v 17.00 hod
- oficiální odpolední svačina
- podává se sladké menu a ovoce
- výhradní účast pouze žen
- dodržuje se zasedací pořádek
Káva
- coffee party
- obvykle začíná v 10.00 hod nebo v 11.00 hod
- koná se při různých příležitostech, převážně pracovních
- převážná účast mužů
- podává se lehké občerstvení a alkoholické nápoje
Drink
- drinks party
- koná se v 17.00 hod
- koná se při různých příležitostech, převážně pracovních
- podává se lehké občerstvení a alkoholické nápoje
Piknik
- koná se v poledne nebo odpoledne
- neformální společenský podnik v přírodě
- při různých příležitostech
- občerstvení volí hostitel dle vlastního uvážení
Party
- označení pro různé akce (snídaňové, obědové party, gril party, …)
- specifikace je uvedena vždy v pozvánce
- koná se v kteroukoliv denní dobu
- podávají se různá jídla, občerstvení a nápoje
- neformální oblečení
Zahradní slavnost
- garden party
- obvykle začíná v 17.00 hod nebo v 20.00 hod
- při různých příležitostech, které se uvádějí přímo v pozvání
- podává se různé menu dle volby hostitele
- na pozvánce se uvádí požadované oblečení
- pokud dress code není uveden, je vhodné méně formální oblečení
- muži: sako a kalhoty, košile může být bez kravaty, mokasíny
- ženy: kostýmek, letní šaty, boty, které umožní chůzi po trávníku
Boat party
- river party, sea party
- obdoba garden party, koná se však na lodi
- obvykle začíná v 17.00 hod nebo v 20.00 hod
Hudební večer
- une soirée musicale, une heure de musique
- obvykle začíná v 21.00 hod
- koná se při různých příležitostech
- malé společenské setkání s pohoštěním
Taneční večer
- une soirée dansante
- obvykle začíná v 21.00 hod
- koná se při různých příležitostech
- podává se malé občerstvení, převážně nápoje
Bridžový večer
- koná se obvykle ve večerních hodinách
- účast pouze pánů, kteří mezi sebou vedou rozhovory
- spojován s večeří
Ples
- obvykle začíná v 20.00 hod nebo v 21.00 hod
- velká společenská událost
- účast na protokolárním plese je pouze na pozvání
- dodržuje se zasedací pořádek
Matineé
- koná se obvykle v dopoledních hodinách
- společenský nebo kulturní program
- při různých příležitostech, které se uvádějí přímo v pozvání
Réveillon
- koná se po půlnoci
- po předchozí společenské nebo kulturní události, např. po premiéře
- obvykle probíhá v jiném objektu
Banket
- koná se obvykle v pozdních večerních hodinách
- slavností hostina
- velmi formální prostředí
- podává se plné menu
- dodržuje se předepsaný zasedací pořádek