Změní požadavky firem náš životní styl?

Změní požadavky firem náš životní styl?

Nedávno publikované výsledky průzkumu Univerzity J. A. Komenského Praha ukázaly, jak finanční krize z let 2008 – 2009 změnila priority zaměstnavatelů v požadavcích na dovednosti a schopnosti uchazečů o práci.

Z požadavků oslovených firem a z inzerátů nabízejících volná pracovní místa vyplynulo, že v roce 2009 požadovalo 100 % firem u uchazečů komunikační schopnosti společně s dovedností řešit problémy, 90 % firem potom znalost cizích jazyků. V roce 2011 klesl požadavek na komunikační schopnosti na 90 % a znalost cizích jazyků na dokonce na 74 %. V celých 35 % se poprvé objevil požadavek na odolnost vůči stresu, který byl v roce 2009 zmiňován jako nedůležitý.
Nově také 20 % firem očekává, že uchazeč bude nositelem firemní kultury a bude mít sociální cítění. Výsledky mimo jiné ukazují, že zaměstnavatelé mají zájem o další vzdělávání a rozvoj manažerů a specialistů.
V současné hektické a neklidné době, kdy jsme vystaveni tvrdému konkurenčnímu prostředí a každodenní orientaci na výkon, roste psychický tlak a stres, který často vede k frustraci, vyčerpání, syndromu vyhoření. Jak ukazuje průzkum, zaměstnavatelé jsou si této situace velmi dobře vědomi, proto se jejich zájem soustředí na jedince, kteří jsou vůči stresu odolní a kteří dbají o životní rovnováhu. Pečujeme o svoji image a vzhled, staráme se o fyzickou kondici.
Málokdo však myslí na kondici psychickou. O duševní hygienu se většinou nestaráme. Přitom vedle vzhledu a komplexního dojmu je celková kondice, psychická i fyzická, pro úspěch stejně důležitá jako peníze, kontakty, kvalifikace a zkušenosti.
Neupínejme se proto pouze na jednu životní sféru, na práci. Pojďme se postarat i o duševní vyrovnanost a pohodu. Naučme se odpočívat, věnovat se sami sobě a lidem, kteří jsou nám blízcí. Najděme si čas na příjemné věci, které nám dobíjí baterky. Možností, kde a jak načerpat nové síly, je spousta. Hudba, divadlo, čtení knížky, hra s dětmi, manuální práce, pobyt v lázních, na horách, cestování. Spolu s péčí o duševní pohodu a psychickou vyrovnanost přijde ruku v ruce i vyšší odolnost vůči stresu. A další důležitý benefit pro nás. Zdraví.

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.