Jak se připravit o dvě hodiny času

Možná taky patříte k lidem, kteří nestíhají. Dostatek máte nejen práce, ale i dalších aktivit máte nad hlavu. Problémem však nemusí být množství aktivit, ale náš přístup k nim. Ráda bych se podělila o čerstvý zážitek.

Při přípravě nového newsletteru jsem chtěla do úvodníku použít článek, který jsem před časem četla. Říkala jsem si, že na mě měl výborný motivační efekt, a tak jsem se jej rozhodla použít. Bohužel jsem si text přesně nepamatovala a tak jsem jej začala hledat mezi množstvím e-mailů. Marně. Našla jsem vše možné, jen ten jeden e-mail ne. Pak jsem zkusila složky v počítači, třeba jsem si jej uložila. Bohužel také ne. No co, že by pomohl Internet? Ne. Příběh se hledá špatně. Dalším nápadem, kde bych příběh mohla najít, bylo podívat se do knih autora, od kterého jsem příběh četla. Uvařila jsem si čaj a pustila se do listování knihami. Bez výsledku, ale občas jsem se začetla. Prostě po dvou hodinách byl výsledek nulový a já bezradná.

Volám známému, který mi jej kdysi přeposlal, zda jej nemá. Také ne. Říkám mu, že ho už dvě hodiny marně hledám. Začal se smát do telefonu a povídá, že musím mít spoustu času. Ptala jsem se proč si to myslí. "No pokud bych ho nenašel do 5 minut, tak bych si ty čtyři řádky sám sepsal svými slovy během dalších pěti." Zůstala jsem jako opařená. Mě to nenapadlo!

Co mě připravilo o dvě hodiny času?

Perfekcionismus? Možná jsem chtěla mít první newsletter dokonalý a vlastní slova, to by nebylo ono. Absence plánu? Kdybych se nad tím zamyslela, muselo by mě to přece také napadnout. Stereotypy myšlení? Při výkonu činností nekoukám napravo nalevo a jedu.

Patrně se bude jednat o kombinaci všech těchto faktorů a možná budou mít vliv i některé další.

Přišla jsem o dvě hodiny, ale upřímně, kolikrát přicházíme o více než jen dvě hodiny. Kolikrát se nedokážeme zastavit, promyslet si, co chceme, potřebujeme a zvolíme vhodný postup. Snad si z toho vezmu pro příště ponaučení.

A jak jste na tom Vy?

Autor: Jana Kaněvová

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.