Co mají společného Postřižiny a cvičení v práci?

Středobodem života mnohých lidí se stává práce. Zabírá jim většinu produktivní části dne. Do kanceláře přicházejí brzy dopoledne, odcházejí v podvečerních hodinách. Často vyčerpaní a unavení z vysokého pracovního tempa, značné míry stresu a stereotypu sedavé práce u počítače. Dle zásad vyváženosti života by teď měli věnovat určitý čas sobě, koníčkům, odpočinku, relaxaci. Není kdy a nechce se jim někam trmácet. S postupujícím týdnem tak klesá jejich výkonnost.

S příchodem japonských firem do České republiky si jejich čeští zaměstnanci začali zvykat na pravidelná cvičení v rámci pracovní doby. Japonci totiž mají s vysokým pracovním nasazením dlouholeté zkušenosti. Zjistili, že se vyplatí investovat čas do cvičení zaměstnanců, protože tím udržují jejich fyzickou i duševní kondici a s tím ruku v ruce i výkonnost. Cvičení v práci se postupně na české půdě „aklimatizovalo“ a z přístupu: „Představte si, oni musí v práci cvičit!“ se posunujeme k závistivému: „Představte si, oni mohou v práci cvičit …“
Měla jsem možnost hovořit s lidmi z firem, kde společná cvičení probíhají. Většina lidí chodí ráda a pravidelně. Cítí se celkově lépe. Mnozí z reptalů se k nim postupně přidávají. Cvičení se zavádějí lépe v menších firmách s neformálními vztahy. Někde je iniciátorem cvičení vedení firmy, které najme instruktora, jinde se zaměstnanci domluví sami a dokonce mají instruktora z vlastních řad.
Většinou se cvičí strečink nebo jóga a energetizující sestavy. Cvičením ulevíte ztuhlým ramenům, krční páteři a jednostranně přetíženým rukám. Nemluvě o bolestech hlavy, zad a křečových žilách na nohou. Syndromem z opakovaného přetížení při práci na počítači, zkráceně SOP, anglicky „Repetitive strain injury“, respektive jeho následky se zabývají lékaři a fyzioterapeuti na celém světě. I oni se shodují na nutné prevenci.
Určitě je jen otázkou času, kdy bude SOP uznán jako nemoc z povolání a firmy zavedou povinná cvičení. Než však přijde nová doba, kdy budeme muset v práci všichni cvičit, je to jen na nás. Najdete odvahu a přijdete sami s návrhem cvičení? Stejně jako paní správcová z filmu Postřižiny, která měla odvahu být průkopníkem nové doby, tenkrát doby zkracování. Už tedy víte, co mají společného Postřižiny a cvičení v práci? Odvahu přidat se jako první k něčemu novému, povznést se nad stereotyp a posměšky okolí a prostě začít.
P.S. Sledujte Letem světem, dostane se i na rady k organizaci samotného cvičení.

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.