A co takhle dát si šlofíka?

Asi taky znáte ten pocit, kdy na vás během dne padne únava a hrozně se vám chce spát. Pokud máte tu možnost a nic vám nebrání dát si na chvíli pauzu, není možná úplně od věci si během odpoledne zdřímnout.

Podle zjištění vědců z Harvardské univerzity může krátké zdřímnutí mít na lidský organizmus stejně pozitivní účinky jako spánek celou noc. Vědci z Harvardské univerzity se zabývali zkoumáním dvou skupin lidí, u kterých porovnávali jejich paměť a schopnost se učit. Test probíhal během jednoho dne a pokračoval znovu následující den ráno.
Jedné skupině účastníků nebylo umožněno jít během testu spát a zcela podle očekávání se jejich výkonnost během odpoledne a večer snižovala. Druhá skupina účastníků měla možnost se kolem druhé hodiny odpolední na hodinu až hodinu a půl vyspat. Vědci poté zkoumali fáze spánku druhé skupiny účastníků. Hledali fázi hlubokého spánku a fázi tzv. rychlého pohybu očí (REM), která je obvykle spojována s přítomností snů a slouží především k duševní relaxaci.
Lépe se v testu dařilo těm, kteří během odpoledního zdřímnutí zaznamenali obě fáze spánku, než těm, kteří zaznamenali pouze fázi hlubokého spánku, která je častěji spojována s relaxací svalstva.
V testu se nicméně ukázalo, že i spánek bez fáze rychlého pohybu očí dokázal zabránit některým zhoršením výkonu.
Výsledky účastníků, kteří si odpoledne zdřímli a zaznamenali obě fáze spánku, byly stejně dobré jako výsledky účastníků, kteří byli požádání, aby se dvě noci pořádně vyspali a pak přišli na test.
Závěrem tohoto testu, který byl publikován v časopisu Nature Neuroscience je, že krátké zdřímnutí může mít stejně pozitivní účinek na naše perceptivní schopnosti jako spánek po celou noc.
Vědci však upozorňují, že se v žádném případě nelze domnívat, že krátká zdřímnutí mohou kvalitní spánek nahradit. Krátkodobý spánek může pomoci naší paměti a schopnosti učit se. Dlouhodobý spánek je však zásadní pro celou řadu jiných klíčových funkcí lidského organizmu, kterými se však tento test nezabýval.

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.