10 věcí, kterých si na sobě vážím

Mám pro vás drobné cvičení. Tedy pokud si uděláte chvilku a zastavíte se v každodenním shonu. Nebojte, je docela jednoduché. Postačí vám tužka a papír.

Vaším úkolem je napsat si seznam deseti věcí, kterých si na sobě vážíte. Aby to však nebylo až tak jednoduché, zkuste se vyhnout obecným formulacím typu: komunikativnost, otevřenost, spolehlivost apod. Zkuste si vždy říci, co přesně to znamená. Co přesně znamená, že jsem komunikativní? Odpověď může být: dokáži přesně vystihnout podstatu věci či snadno naváži kontakt s lidmi.

Jak vám to jde? Píše se vám seznam snadno nebo jste se zasekli někde u páté položky?

Když cvičení děláme během tréninku, někdo napíše tři věci a dále neví, někdo čtyři, ale málokdo se dostane přes číslo šest. Pokud si úkol obrátíte a napíšete deset věcí, které na sobě nemáte rádi seznam se paradoxně plní rychleji.

Negativa formulujeme lépe, nežli to, co bychom měli v naší mysli držet v popředí a pravidelně si připomínat. Zdravé sebevědomí je základem pro pozitivní myšlení. Mj. pokud nedokážeme formulovat, čeho si na sobě vážíme, jaké jsou naše silné stránky, obtížněji je můžeme využít pro dosahování toho, co chceme, tedy našich cílů. Když zkonkretizujeme silné stránky a máme jasno v jejich použití, cesta k cílům se stane snadnější. Vyzkoušejte si to.

Závěrem snad jen otázka, jak dlouhý je váš seznam? Pokud jste skončili u dvaceti, pak gratulujeme. Můžete nám napsat své zkušenosti, budeme rádi.

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.