Základní pravidla chování v restauraci
Návštěva restaurace je dnes celkem běžnou záležitostí. Tvoří součást života společenského, pracovního i soukromého. Máme možnost si dle potřeby vybrat z široké škály typů pohostinských zařízení různých úrovní. Podle toho se oblékáme, chováme, objednáváme. Pro názornost a výstižnost budeme v tomto nástroji vycházet z běžné restaurace s obsluhou, stranou ponecháme luxusní podniky a hotely na straně jedné a pohostinská zařízení nižší kvality na straně druhé.
Co nástrojem získáte?
- naučíte se dát správně přednost při vcházení do restaurace
- dozvíte se jakým způsobem vyberete pokrm a objednáte ho u obsluhy
- jaký je postup v případě úhrady útraty
Jaké cíle si stanovit?
- identifikujte, v čem se vaše chování liší od popisovaných standardů
- zaměřte se na zvyklosti, které panují ve vaší firmě
- navrněte změny a úpravy, pokud se odchylujete od standardů
1. Kdo vybírá restauraci?
V nejobecnější rovině platí, že pohostinské zařízení vybírá ten, kdo zve. Tato osoba se pak ocitá v roli hostitele. Nejčastěji je to muž, a to jak ve vztahu muž/žena, tak i v početnější skupině. Dnes se ale může této role ujmout i žena a je to celkem běžné v obchodních záležitostech – manažerka pozve na oběd obchodního partnera, zástupce jiné firmy.
2. Kdo vchází jako první do restaurace, usedá ke stolu a vstává?
Nezávisle na tom, kdo je v roli hostitele, platí, že žena do restaurace jako první nevchází. Zde se řídíme historicky zavedenou zásadou, že jde o neznámé a pro ženu i možná nebezpečné místo. Proto vchází první muž. Ten se v prostředí rychle zorientuje a vybere nejvhodnější stůl a ženu usadí na společensky komfortnější místo (u zdi, s výhledem) nebo místo společensky významnější (po pravici). Nejprve usedá žena nebo osoba společensky nejvýznamnější. Vstane-li během společenské události žena od stolu, vstává i muž nebo jen muž, po jehož pravici žena sedí.
DŮLEŽITÉ
Uvádí-li příchozí hosty číšník, vchází jako první žena, posléze ostatní dle společenské významnosti.
3. Kdo a jak objednává?
Až se všichni usadí, přinese číšník jídelní lístky a podá je otevřené na první straně od společensky nejvýznamnější osoby všem u stolu. Při volbě menu se nekomentují ceny a vybírá se tak, aby všichni u stolu měli stejný počet chodů. Respektuje se volba osoby společensky nejvýznamnější (žena, host). Té se ostatní přizpůsobí.
Tzn., že odmítne-li na příklad žena nebo jiný host předkrm, neobjedná si ho nikdo jiný u stolu. Po příchodu obsluhy objednává každý sám za sebe. Jako první objednává žena nebo jiná společensky významná osoba, hostitel vždy jako poslední. Také může muž objednat i za ženu. Dříve bylo společensky nepřípustné, aby si objednávala žena sama.
4. Kdo platí?
Konvenčně zavedené pravidlo říká, že platí muž. Zde se počítá s tím, že muž ženu zve a je v roli hostitele. Dnes ale není výjimkou, že manažerka – žena pozve svého partnera na oběd, v takovém případě platí žena, protože je v roli hostitele ona. Jde-li o početnější skupinu, platí vždy hostitel, tedy ten, kdo ostatní pozval a restauraci vybral.
5. Jak se platí?
Způsobů placení je hned několik. Nejčastěji u stolu. Obecně platí, že cena se nekomentuje, a to ani úšklebky, zvednutím obočím nebo jinou mimikou. K placené částce se standardně přidá 10 % jako spropitné. Platíme-li kartou, dáme spropitné zvlášť. Při početnější skupině se hostitel dohodne s obsluhou a zaplatí přímo u ní bez přítomnosti ostatních. Je zdvořilé hosty vůbec nezasvěcovat do výše útraty.
SHRNUTÍ
- Do restaurace vchází první muž. Žena, pokud uvádí ke stolu číšník.
- Hostitel zve hosta, ženu zve nejčastěji muž.
- Objednává si nejprve žena nebo host, potom až ostatní.
- Platí vždy hostitel.