Úspěch není náhoda

Slyšeli jste někdy, že úspěch není náhoda? Platí to ve všech oblastech života, včetně zaměstnání.

Považujeme-li za úspěch v zaměstnání vydělávat více nebo dosáhnout povýšení, jednou z možných cest je, podívat se na to, jak využíváte svůj pracovní čas – co vytváříte, zda nepracujete jen pro práci samotnou. Práce pro práci – určitě to všichni znáte. Možná jste si ji zkusili na vlastní kůži a můžete si tedy sami říci, co vám přinesla. Možná vyčerpání, frustraci, ale určitě ne lepší pracovní pozici nebo zvýšení platu. Nejde totiž jen o to, být zaneprázdněný a zvládat velké množství práce, ale také být v práci efektivní.

  • Co je efektivní práce?
Taková, která zahrnuje plnění úkolů, které směřují k Vašemu cíli. Dělat svoji práci se zaměřením na váš určitý cíl, a dosáhnout ho. Jen tak můžete vydělávat více nebo postoupit výše v rámci vaší kariéry.
  • Jak na to?
  • Mějte jasné cíle
Jasně si definujte své cíle, proč pracujete. Napište si je. Např. Do 30.6.2013 budu povýšen na pozici Marketing Managera a budu vydělávat 100.000 CZK/měsíčně. Zaměřte se tento svůj cíl. Tímto máte svůj úspěch z poloviny zajištěný. Vágní a nekonkrétní cíle způsobují, že nejméně 80% lidí je frustrovaných a nikdy neuspějí.
  • Plánujte si každý den dopředu
Stanovte si na každý den 5 úkolů, které jsou důležité a vedou k vašemu cíli. Očíslujte si je podle důležitosti. První dva úkoly se snažte vykonat do 12 hodin a zbytek si nechte na později. Když vše nestihnete, nevadí. Ubezpečte se vždy, že úkoly č.1 nebo č.2 jsou natolik důležité, že vám dají pocit sebeuspokojení. Dokončete alespoň tyto dva nejdůležitější úkoly. Profesionálové, kteří vydělávají nejvíce, mají společný znak. Maximálně využívají svůj čas a mají výsledky. Plánování dne dopředu ušetří čas a pomůže vám ho plně využít.
  • Mějte svou práci pevně ve svých rukou
Nenechte se ovládat potřebami jiných lidí. Dělejte jen úkoly ze svého seznamu. Když budete dělat něco jiného, budete sice vytížení, ale budete pracovat jen pro práci, a ne na svém cíli. Myslete na svůj cíl několikrát denně. Pokud se samozřejmě objeví něco, co je důležité a urgentní zároveň, vyřešte to hned. Když se vám ale kolegové budou snažit předat svoje priority, které pro vás budou nedůležité, rozmyslete si, zda to přijmete.
  • Eliminujte tlak
Pamatujte si, že nikdo nepodává maximální výkon pod tlakem. Nenechte se vyrušovat, dejte si na práci dostatek času. Ve stresu a tlaku dochází k chybám a k nekvalitní práci. Dělejte vždy jen jeden úkol. Při práci eliminujte telefony, emaily a jiné možnosti vyrušování. Dejte své práci řád, skončete se zmatky, stresy a obavami. Pokud máte jasný cíl, dá vám energii a nadšení, abyste se mohli soustředit na jednotlivé úkoly.
  • Zvyšujte svoji osobní disciplínu
Sebedisciplína je klíčovou vlastností všech úspěšných lidí. V čem spočívá? Ne vždy budete mít chuť něco udělat, ale právě udělat něco, co se vám nechce a tehdy, když se vám nechce, je schopnost , která vás přivede k vašemu cíli. Neustále si cíl připomínejte. Dodá vám motivaci prokousat se i těmi úkoly, které jsou nudné nebo obtížné .
  • Dokončujte věci a dělejte je jak nejlépe dovedete
Úspěšné dokončení denních úkolů zvýší vaše sebevědomí a přinese skvělou budoucnost. Soustřeďte se na úspěšné prožití jednotlivých dní. Každý den splňte důležité úkoly a tím budete mít každý den svůj malý úspěch. Na konci týdne, když se ohlédnete, budete mít tím pádem úspěšný týden a na konci měsíce úspěšný měsíc a na konci roku úspěšný rok.
  • Na závěr jedna otázka:
Kdy je největší pravděpodobnost, že vás opravdu povýší nebo zvýší vám plat? Když budete příliš dobří na svou současnou pracovní pozici. To se vám díky vaší efektivitě může podařit. Samozřejmě se může stát, že vás společnost ve které pracujete, nebude schopna takto ocenit. Když to zjistíte, odejděte co nejrychleji nebo přímo prchejte, nedovolte plýtvání svým potenciálem! Přeji Vám mnoho úspěchů. Pěkný den!

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.