Návyk si vytvoříte během 21 dní

Z kurzů máme zkušenost, že lidé jen občas převedou nové věci do praxe. Většinou něco změní, jen když je k tomu nutí vnější okolnosti, jsou na dně, neví kudy kam, zradí nás zdraví.

Ovšem, jsou výjimky. Pokud patříte k lidem, kteří se pravidelně každé ráno sprchují, pak znáte ten nepříjemný pocit po těle, pokud zaspíte a sprchu nestihnete. Máte návyk. Pomáhá vám, abyste se po ránu cítili dobře a ještě k tomu výborně nastartujete nový den.

Stejné návyky si můžete vytvořit ve všech oblastech, kde jen chcete. A představte si, že k tomu nepotřebujete nic zvláštního, stačí novou techniku, postup či metodu používat po dobu 21 dní. Kdykoli s něčím novým začínáme, máme pocit, že pokrok není nic moc. Důležité je nenechat se odradit a pokračovat. Maxwell Maltz ve své knize Psychokybernetika, postavené mj. na praxi plastického chirurga, ukazuje na zkušenosti s pacienty. Zvyknout si na nový obličej vyžaduje obvykle 21 dní, amputovanou končetinu cítíme přibližně po dobu 21 dní po amputaci, v novém bytě či domu musíme žít přibližně tři týdny než se zde začneme cítit jako doma.

Co z toho vyplývá? Změna starého návyku a upevnění návyku nového nám bude trvat přibližně 21 dní. Pro někoho malá cena, pro někoho nepřekonatelná překážka. A jak jste na tom Vy?

Jak si vytvořit nové návyky se dozvíte v nástroji Změna návyků v 10 bodech.

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.