Jak dosáhnout požadované změny?

Dva systémy v našem mozku

Náš mozek není tvořen jen jedním myšlením, v naší hlavě operují dva, do jisté míry nezávislé, systémy. První z nich je emocionální. Je instinktivní, cítí bolest, radost a soustředí se na bezprostřední uspokojení. Druhý systém je racionální. O jednotlivých věcech přemítá, analyzuje, rozhoduje na základě faktů a dívá se do budoucnosti.
Proč je těžké dosáhnout změny?
Tyto dva systémy mají různé názvy a první zmínky o nich najdeme již u Platóna. Zajímavá pojmenování uvádí kniha Proměna, která se zabývá realizací změn. Malých i velkých. Emocionální složku označuje jako slona a racionální jako jezdce. Jezdec sedí v sedle na slonovi, drží otěže a snaží se určovat směr. Ve skutečnosti má však vratkou pozici, protože je vůči slonovi značně malý a má oproti šestitunovému zvířeti jen velmi nepatrné možnosti.
Každému známá realita. Kdo se někdy nepřejedl, neodložil důležitou práci, nerozčílil se či si nepřispal? I v těchto situacích měl emocionální slon navrch, na úkor racionálního chování jezdce. Na slona narážíme i v okamžiku, kdy se například rozhodneme zhubnout. Racionálně víme proč, ale slon nám našeptává: „Ještě dnes si dopřeji a zítra už začnu.“
Pokud chcete dosáhnout trvalých změn, je třeba, aby slon a jezdec byli v souladu. Z vlastní zkušenosti víme, že je to možné. Na cestě k dosažení vytyčených změn Vám kniha Proměna může pomoci. Postup, jak si vytvořit nové návyky, najdete zde.

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.